Det kan nogle gange føles som at gå på line, når man færdes på nettet og ikke vil blive offer for ondsindede IT-kriminelle. Der er potentielle trusler både i din e-mails indbakke, i dine apps på telefonen og på et utal af sider på nettet.

For nogle er det let som en leg at identificere svindlere på nettet, men for andre kan det være svært. Snakker vi om de dygtigste IT-kriminelle, kan de formå at narre selv dem, der burde vide bedre – eksempelvis har vi set, hvordan Forsvaret er blevet infiltreret gennem phishing.

Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden har set dette problem, og det har fået dem til at reagere. De har lavet en app, der skal gøre os alle bedre rustet til at stå imod angrebene fra hackere og dets lige. Appen hedder ’Mit digitale selvforsvar’ og kan downloades gratis både til Android og iOS.

Opdatering af nye trusler

En af de brugbare funktioner i appen er en opdatering af de trusler, der er aktuelle lige nu. Når eksempelvis Nets, Danske Bank eller Politiet udsteder en advarsel mod phishing-e-mails eller fupbutikker på nettet, opsamler appen det og samler advarslerne i en liste.

Det er en oplagt mulighed for at give IT-sikkerheden i virksomheden et løft, hvis det bliver en del af IT-sikkerhedspolitikken at have appen installeret hos medarbejderne, og at appen løbende bliver tjekket.

I det hele taget er en stram IT-sikkerhedspolitik en fordel i disse tider. Både med henblik på at undgå trusler og med henblik på at have et beredskab klar, hvis skaden er sket.

Samling af gode råd og vejledninger

IT-sikkerhedsregler i et katalog på smartphone

Ud over en løbende opdateret liste med advarsler indeholder appen også et katalog med gode råd og retningslinjer, der kan bruges både før og efter et eventuelt sikkerhedsbrud.

Disse retningslinjer kan selvsagt ikke erstatte en egentlig IT-sikkerhedspolitik, men det kan være en støtte til ’IT-førstehjælp’. Især mindre virksomheder kan have gavn af at have appen installeret hos medarbejderne, hvis der ikke er budget til en hel IT-afdeling.

Har man ikke det, er man dog ekstra sårbar som virksomhed, og man bør overveje at søge IT-rådgivning eller hjælp til IT-sikkerhed, så man er bedst muligt garderet mod angreb.

Kampen mod hackerne – del din viden

En del af kampen mod ondsindede hackere handler om at dele den viden, man har. Har man selv oplevet at få mistænksomme mails eller er kommet til at klikke på et skummelt link, er det værd at dele den viden, så andre ikke gør det.

Gennem appen ’Mit digitale selvforsvar’ er det muligt at tippe udviklerne – altså Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden – hvorefter de vil vurdere truslen.

Opdateret viden om trusler er med til at gøre alle mere sikre på nettet. På den måde kan IT-specialister udvikle bedre forsvar mod hackerne, og som det gælder med denne app sprede opmærksomhed om de trusler, der findes, så færre falder i fælderne.

Få rådgivning og lav en strategi

Lav en strategi

En rapport fra Forbrugerrådet Tænk viser, at omkring hver 7. dansker har oplevet at blive snydt på nettet svarende til næsten 600.000 mennesker. Samme rapport viser også, at anmeldelser om databedrageri er steget fra 647 tilfælde i 2011 til hele 22.339 tilfælde sidste år. Det er et godt billede på, hvor mange svindlere, der findes på nettet, og hvordan selv ellers fornuftige mennesker kan falde for svindlernes numre.

Derfor er det så vigtigt at have procedurer og taktikker på plads på dette område. Når det kommer til IT-sikkerhed, bør enhver virksomhed – stor eller lille – have en strategi og en fremgangsmåde, den kan forholde sig til i tilfælde af sikkerhedsnedbrud.

Hos Nielco IT er vi specialister i IT-rådgivning og IT-sikkerhed, og vi kan hjælpe dig med at opbygge et værn mod svindlere og hackere. Hvis du ikke har en IT-sikkerhedspolitik eller gerne vil have gennemgået din virksomhed IT-sikkerhed, er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din sikkerhed på nettet.